Biden vs Sanders?

Innan dagens Super Tuesday hann så två kandidater hoppa av från racet. Dels den förre borgmästaren Pete Buttigieg och dels senatorn från Minnesota Amy Klubuchar. Båda kandidaterna kommer lämna ett tomrum efter sig och båda stod för något annat än vad flertalet av de kandidater som är kvar i racet gör.
 
Buttigieg med sina 38 år står för en ungdom och nya idéer som ingen av de andra givetvis kan komma i närheten av. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så hade Joe Biden redan suttit i senaten i nästan tio årinnan Buttigieg ens var född. Hade Buttigigeg gått vidare och slutigligen vunnit nomineringen hade han varit den yngsta kandiaten på långt över hundra år. Den hittills yngste presidentkandidaten (representerat någon av de stora, demokraterna eller republikanerna) är William Jennings Bryan som var 36 år när han kandiderade för demokraterna 1896. Kom kom sedermera att kandidera ytterligare två gånger, förlorade de valen också, blev utrikesminister efter Woodrow Wilsons valseger 1912 och kom på slutet av sitt liv bli indragen i en känd rättegång kring Charles Darwins lära. Jennings Bryan, hans liv och karriär är dock en helt annan historia som jag får anledning att återkomma till.
 
Amy Klobuchar överraskade genom sitt starka primärval i New Hampshire. Hon gjorde en väldigt bra debatt som föregick det valet vilket ledde till att hon fick en skjuts i opininonen. Hon har varit senator sedan 2006 och visat sig gå hem bland de väljargrupper som gick över till Donald Trump 2016. Hon hade kunnat bli en mycket intressant kandidat. Hade jag fått rösta i USA hade hon legat väldigt bra till för att få min röst. Men liksom Buttigigeg hade hon stora svårigheter med att hålla ihop demokraternas väljarkoalition och gick svagt bland minoritetsgrupperna.
 
Så vad betyder då dessa avhopp? Ja, både Buttigigeg och Klobuchar har ställt sig bakom Biden. Skulle deras väljare gå över till Biden skulle mycket hända. Biden+Buttigigeg/Klobuchar skulle få fler röster än Sanders i många delstater. Nu är det ju dock inte så enkelt att deras väljare med automatik går över till Bidens läger.
 
Jag har försökt gå igenom några av alla (ja, de är många!) opinionsmätningar som gjorts och fortfarande görs inför kvällens val. I den största delstaten Californinen tycks Sanders behålla gruppet även om stora omsvängningar skett det senaste dygnet. I några mätningar som kom igår ledde han med 15-20 procent medan han i den senaste mätning som gjorts under dagen är nere i sju... Han har också tidigare haft ledningen i den andra stora deltstaten som håller val i dag, Texas, ledningen där har varit mindre än i Californien och i den senaste leder nu Biden, även om det är inom felmarginalen.
 
Andra deltstater ger också lite spridda skurar. Vermont, Sanders hemstat, håller exempelvis primärval och när leder Sanders totalt överlägset. Ledningen var 41 procentenheter i den senaste mätningen jag tittade på. Å andra sidan gör Biden inte bort sig i North Carolina. Där leder han med trygga 27 procentenheter. Det är Biden och Sanders det handlar om. Enda undantaget är Massachusetts där Elizabeth Warren i åtminstone någon mätning är i ledning, även om den är knapp. Warren är ju också mycket riktigt från Massachusetts. Andra mätningar i just den delstaten ger dock Sanders segern. De båda slåss ju om ungefär samma väljare. Intressant är att i Minnesota, där tidigare Klobuchar varit i ledning, ja där har nu Sanders intagit tätposition.
 
Biden har ledningen i flera av delstaterna i amerikanska södern (Virginia, Tennessee, Arkansas, Alabama) medan Sanders leder i norr (förutom Vermont, Maine, Minnesota). Totalt har han också en fortsatt ledning.
 
Det kommer givetvis också bli intressant att följa Michel Bloomberg. Miljardären som valt strategin att hoppa över de fyra första primärvalen och först satsa på super tuesday. Inför valet 2008 provade den förre borgmästaren i New York Rudy Giuliani en liknade strategi. Det gick inget vidare. Samma för Bloomberg? Han ska inte räknas ut än men jag tror han får det svårt. Även om mittfältet i startfältet nu tunnats ut så tror jag att Joe Biden gynnas betydligt mer av det än Bloomberg av de senaste avhoppen.
 
Elizabeth Warren som för några månader sedan stundtals var i ledning har tappat sedan primärvalen kommit gång. Som bäst har hon hittills kommit trea. Detta borde vara hennes sista chans att fortsatt visa att hon är med. Skulle hon inte ens vinna hemma i Massachusetts, ja då är hon nog rökt. Kampen om demokraternas nominering står således mellan Bernie Sanders och Joe Biden. Men den som lever får se.