Gå till val under speciella omständigheter...

Det mesta eller allt handlar naturligtvis om Coronaviruset. Vilken påverkan detta kommer få för valet i höst. Några har till och med frågat sig om man överhuvudtaget kommer hålla något val 3 november som är sagt. Primärvalet i Ohio som skulle hållits förra tisdagen har ju skjutits fram och flera andra primärval som skulle hållas under april kommer också skjutas fram i tid. Vad gäller själva valet 3 november är det en annan sak. Presidenten kan inte flytta fram det. Att ändra i konstitutionen kommer inte heller att gå. USA kommer gå till val 3 november som sagt. Men å andra sidan. Man har ju gått till val förr under speciella omständigheter...
 
1944 under andra världskriget hölls president- och kongressval precis som det var sagt. Franklin Roosevelt återvaldes efter att ha besegrat republikanske guvernören från New York, Thomas Dewey. Roosevelt hade även valts 1940 då det ju också var krig. Dock hade USA inte ännu ingått. Men det mest fantastiska är nog ändå valet 1864. Mitt under brinnande inbördeskrig! Och det är om detta val detta inlägg kommer handla.
 
1864 var det amerikanska inbördeskriget inne på sitt fjärde år. Det mest fantastiska är ändå det att man trots det gick till val. Demokratin visade sig fungera även mitt under ett brinnande inbördeskrig.
 
Abraham Lincoln utmanades inom sitt eget parti av John C Frémont som 1856 varit den förste republikanske presidentkandidaten någonsin. Han ansåg att Lincoln inte gick tillräckligt långt för att motarbeta slaveriet och stärka de mänskliga rättigheterna.
 
Lincoln säkrade nomineringen som republikanernas kandidat. För att attrahera även demokrater bildades istället National Union Party. Lincoln valde också att ersätta sin vicepresident Hannibal Hamlin med Andrew Johnson. Johnson hade varit senator och representerade delstaten Tennessee.
 
Demokraterna nominerade George McClellan. McClellan hade varit nordstaternas befälhavare när inbördeskriget bröt ut. Han var på en försiktig general och valde en defensiv taktik. Enligt en av de många historier och myter som omger inbördeskriget ska Lincoln vid något tillfälle, då han ansåg McClellan väl försiktig, ha yttrat "Om McClellan nu inte vill använda sin armé kan väl jag låna den en stund?"
 
Demokraterna antog på sitt konvent en fredsplattform. Något som McClellan som ansåg att kriget skulle fortsätta och USA återuppstå gick emot.
 
Länge som det ut som McClellan skulle vinna valet. Lincoln trodde själv att han skulle förlora. Sydstaterna hade framgångar och segrade i flera slag. Rösterna för att fortsätta kriget och återupprätta unionen på nordstaternas villkor var dessutom splittrade mellan Lincoln och Frémont. I september valde dock Frémont att dra sig ur valet med motivieringen att vinna kriget var alldeles för viktigt för att splittra de republikanska rösterna.
 
Avgörande blev när staden Atlanta intogs av nordstaterna den 2 september. Nu var det inte längre någon fråga om att de skulle segra i kriget och att krigsslutet inte var altl för långt bort. Republikanerna valde sloganen "byt inte häst när du kommit halvvägs". En slogan som kommit att användas flera gånger efter det. Jag är inte heller helt säker på att det var första gången den användes men det kan vara mycket möjligt.
 
Eftersom de elva delstater som brutit sig ur unionen av förklarliga skäl inte deltog i valet var det bara 25 delstater som medverkade. Louisiana och Tennessee valde också men deras röster ogiltigförklarades av kongressen med anledning av inbördskriget. De skulle dock inte ha någon påverkan på valresultatet.
 
I slutändan blev Lincolns seger klar och tydlig. Han segrade med 55 procent av rösterna mot McClellans 45 procent. I elektorsröster räknat blev segern ännu större, 212-21. Lincoln var mycket populär bland soldaterna och de sin tur lär även ha påverkat sina familjer.
 
Mitt under brinnande krig blev Abraham Lincoln också den förste presidenten sedan Andrew Jackson 1832 som återvaldes. Mindre än ett år efter valet var kriget över. Nordstaterna hade segrat men Abraham Lincoln hade mördats och efterträtts som president av Andrew Johnson. Johnson som alltså inte var republikan kom därmed att bli USA:s 17:e president och sedermera den förste att ställas inför riksrätt. Fast det får vi ta någon annan gång.
 
Men. Ändå mest imponerande var det faktum att man klarade av att gå till val mitt i ett krig. Ett inbördeskrig dessutom. Det finns dock ett tidigare exempel på där val ägt rum även under krig och det var 1812. Men valet 1864 får ändå sägas vara ett av de mest imponernade som genomförts.