It's Biden. Eller?

Allt pekar nu på att Joe Biden kommer bli demokraternas presidentkandidat. Han hade stora framgångar i tisdags då han bland annat vann den viktiga deltstaten Michigan. I Mississippi var han fullständigt överlägsen och fick över 80 procent av rösterna.
 
För en månad sedan diskuterades om eller när Biden skulle ställa in sin kampanj. Nu är han den givne kandidaten. Han har utan tvekan vunnit mycket på att flera av hans tunga konkurrenter som Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Michael Bloomberg, Kamala Harris med flera lämnat fältet och ställt sig bakom hans kandidatur. Det verkar inte heller otrolilgt att väljarna i dessa Coronatider väljer att lägga sin röst på ett "säkert kort".
 
Nästa tisdag är det återigen dags för primärval. Dessutom är det i flera fall stora och viktiga delstater som Florida, Illinois och Ohio. Florida och Ohio brukar ju normalt räknas som de kanske viktigaste och mest avgörande swing-states alla alla. Enligt mätningarna leder Biden i samtliga och kommer därmed dryga ut sin ledning ytterligare.
 
Klart alltså? Ja. Det skulle krävas något oerhört för att ändra på det. Jag har försökt hitta något exempel på en kandidat som vänt på ett sådant här scenario och lyckats vinna nominieringen men inte kommit på ett enda fall. Har visserligen bara gått tillbaka under efterkrigstiden men ändå. Så det blir med andra ord den kandidat som var favorit från början som till sist också tar hem det. Joe Biden sållar sig alltså tillsammans med Hillary Clinton, Barack Obama, John Kerry, Al Gore och Bill Clinton till listan över demokratiska presidentkandidater de senaste 30 åren. 
 
Men mycket spänning kvarstår. Givetvis själva valkampanjen mellan Biden och Trump. Men till dess är det fortfarande en bit. Det kommer vara mycket att hålla ögonen öppna på fram till den 3 november då valet äger rum. Demokraterna och republikanerna ska hålla partikonvent. Ett antal debatter mellan kandidaterna ska hålla. Väldigt mycket mer kommer givetvis också att hända.
 
Ett intressant steg som ligger närmare i tid är vem Biden kommer utse till vicepresidentkandiat. Det finns några intressanta kandidater och jag kommer längre fram komma med en tänkbar lista över detta.
 
Till sist en liten reservation. Jag har nu slagit fast att Joe Biden blir demokraternas kandiat och är övertygad om detta. Men de senaste åren har så mycket hänt i amerikansk politik och överraskningar har varit så stora att jag ändå vill lägga in denna lilla reservation här.